Shakuhachi-bambuhuilukonsertti
Tervetuloa nauttimaan meditatiivisesta ja rauhoittavasta shakuhachi-bambuhuilumusiikista. Otto Eskelinen ja Jaakko Kuikka soittavat shakuhachi-huiluja Joogatallin salissa. PÄIVÄMÄÄRÄ SIIRTYY! Ilmoitamme uuden päivämäärän pian.
Konsertin ohjelmisto koostuu perinteisistä japanilaisista Honkyoku-sävelmistä, omista sävellyksistä, sekä kansanmusiikista. Perinteinen Honkyoku-musiikki linkittyy zen-buddhalaisuuteen ja mietiskelyyn. Konsertissa istumme lattialla, tyynyjen päällä ja nautimme bambuhuilujen rauhoittavista sävelistä.
Sisäänpääsy 15€.
Mikä Shakuhachi?
Shakuhachi (jap. 尺八) on japanilainen perinteinen päästäpuhallettava huilu, joka on valmistettu bambusta. Sen toivat Japaniin todennäköisesti 700 luvulla buddhalaiset zen-munkit, jotka yhdistivät instrumentin avulla meditaation, hengitysharjoituksen ja musisoinnin.
Japanissa shakuhachi yhdistetään erityisesti zen-buddhalaisiin komusō-munkkeihin, jotka 1800-luvulle asti vaelsivat ympäri Japania etsien valaistumista shakuhachi-huilun ääneen keskittyen. Komusō-munkkien luomaa musiikkia on säilynyt hyvin vähän, mutta eräs niistä on Kinko-ryū -honkyoku -kokoelma, joka on vanhin tunnettu kokoelma komusō-munkkien musiikkia. Siihen kuuluu n. 36 sävellystä, joista useimmat ovat luontoaiheisia.
Shakuhachia käytetään edelleen paljon meditatiivisessa musiikissa, mutta nykyään myös maailmanmusiikkikokoonpanoissa, jazz- ja popmusiikissa sekä länsimaisessa taidemusiikissa.
Jaakko Kuikka soittaa perinteisiä honkyokuja ja improvisoitua musiikkia. Hän opiskelee Zensabō-koulukunnan tyyliä Kiku Dayn kanssa. Hän on myös tanssija ja inspiroitunut japanilaisesta butoh-tanssista josta hän ammentaa myös musikaaliseen ilmaisuunsa.
Otto Eskelinen on valmistunut Sibelius-Akatemian kansanmusiikin
osastolta vuonna 2013. Samoihin aikoihin hän aloitti työskentelyn The Mystic Revelation Of Teppo Repo -yhtyeen parissa, joka tunnetaan myös lauluntekijä Joose Keskitaloa säestävänä yhtyeenä. Muita Eskelisen viimeaikaisia työllistäjiä ovat jazz/folk -yhtye Uusi Aika, sekä improvisoiva kollektiivi Tahmela Six. Eskelinen esiintyy ja levyttää myös sooloartistina. Tällöin hänen soitinvalikoimaansa kuuluvat erilaiset puupuhaltimet, itsetehdyt
puuhuilut, sekä shakuhachit.